Bodyscanalyser

friendly Doctor praten met de patiënt. CT-scan in het ziekenhuis​​​ foto
De patiënt wordt normaal gesproken aangesloten op een speciale machine, een CT-scanner, boven een speciale tafel waarop het lichaam plat op de tafel wordt gelegd. De machine en de tafel worden gelijktijdig gescand, waardoor een gedetailleerd beeld van de weefsels van het lichaam wordt verkregen. Een kar vol reageerbuisjes, elk ongeveer zo groot als een tonijnvis, bevat verschillende monsters die bij de patiënt zijn genomen. Onmiddellijk na de scan van het lichaam zal een technicus elk monster met de hand oppakken en onderzoeken.
De reden waarom een scan van het lichaam zo nuttig is, is dat hij een definitieve diagnose voor u kan stellen. Met een CT-scan kunnen 25 tot 30 verschillende onderzoeken per lichaamsdeel worden uitgevoerd, afhankelijk van het soort scan dat wordt uitgevoerd.
De andere reden waarom een CT-scan zo doeltreffend is bij het diagnosticeren van aandoeningen als hartaandoeningen, slagaderaandoeningen en beroerten, is dat dit de meest voorkomende aandoeningen zijn in hun geheel.
Hoe wordt een scan van het lichaam gemaakt?
De patiënt moet zo stil mogelijk liggen en zich zo min mogelijk ongemakkelijk voelen. Aangezien het lichaam wordt gescand, is enige beweging mogelijk, maar niet te veel. De patiënt zal worden geïnstrueerd de ogen gesloten te houden als de scan zelf wordt uitgevoerd. Vóór de scan krijgt de patiënt een bakje dat hij net iets uit elkaar moet plaatsen, zodat het apparaat goed kan werken. Elke scan wordt in minder dan vijftien minuten gemaakt. Als de vijftien minuten voorbij zijn, wordt de patiënt in de juiste positie gebracht, klaar om naar het volgende gebied te worden verplaatst voor verdere scans.
Wat kunt u verwachten nadat u een van deze tests hebt ondergaan?
Na de bodyscan zorgt de medisch technicus of verpleegkundige ervoor dat alle apparatuur goed wordt schoongemaakt en gesteriliseerd. De eerste reiniging wordt door de verpleegkundige gedaan, omdat zij fysiek niet alles tegelijk kunnen doen. Daarna krijgt de patiënt een operatieschort aan om zich tijdens de medische procedure volledig veilig te voelen.
Hoe verloopt het herstel na een bodyscan?
Er zal enige zwelling en blauwe plekken zijn, maar het algehele gevoel zal veel gemakkelijker zijn. De enige manier waarop iemand meer zwelling en blauwe plekken kan voorkomen is door geen zware activiteiten te ondernemen. Dit helpt de schade aan het lichaam door de echografie te beperken en vermindert de kans op littekenvorming door spierscheuren. De meeste mensen hebben tijdens hun herstel een paar dagen rust nodig om hun lichaam te kalmeren na een dergelijke procedure.
Wat zijn de risico’s van een bodyscan?
De risico’s van een bodyscan zijn meestal minimaal. Natuurlijk zijn er enkele risico’s, zoals geheugenverlies of de opname van calcium, maar deze zijn meestal mild van aard. Patiënten wordt meestal geadviseerd niet te bukken of achterover te leunen, en rokers moeten vóór de scan stoppen met roken, omdat dit een goed zicht op de lichaamsstructuren kan verhinderen.
Wat houdt de genezing van de bodyscan in?
Na de bodyscan moet de patiënt onmiddellijk terug naar de onderzoekskamer. Afhankelijk van het aantal onderzoeken dat de patiënt heeft gehad, kan dit ongeveer een uur duren. Als alle onderzoeken zijn afgerond, moet de patiënt zijn gewone activiteiten hervatten. Ze zijn niet bedoeld als vervanging voor een klinisch onderzoek en moeten ook niet als zodanig worden gebruikt. In plaats daarvan moeten ze worden gebruikt als hulpmiddel bij het diagnosticeren van de bestaande aandoening en artsen een idee geven van hoeveel verdere tests nodig zijn. Aan de hand van deze onderzoeken kan een diagnose worden gesteld en kan de nodige richting worden aangegeven voor het verkrijgen van een medische behandeling.